Could anything be cooler than a Mondrian inspired house in the middle of nowhere in Wales?

This family home nestled against the remnants of an ancient stone cottage on the Welsh coast features a composition inspired by the client’s interest in abstract art.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_1

Cefn Castell is a three-bedroom property designed by Manchester-based architecture practice Stephenson Studio on the west coast of Wales, overlooking Cardigan Bay – an inlet from the Irish Sea.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_3

The design of the house takes its cues from the client’s love of the linear patterns and block colours present in abstract art. Large expanses of transparent glass that maximise sea views are framed by sections of pristine white wall, defining the house into a series of boxes that mirror the regimented floor plan.

A primary-coloured Mondrian-styled painting that hangs on the wall of the living room is actually a simplified version of the building’s plan and outlines its grid-like organisation.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_2

“The clients’ passion for art and sculpture was to be referred to in the design,” explained the architects. “The house plan is abstracted as a Mondrian-inspired painting, which is hung at the heart of the house.”

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_4

A small upper storey containing a master bedroom and balcony perches on top of the ground floor like an observation tower.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_5

“The extrusion of the first floor references the maritime theme of coastal observation stations, whilst massing up the approach view of the house set within its own private walled courtyard,” said the architects.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_11

At the rear of the property, a long outdoor walkway runs along a stone wall that is part of the ruins of a cottage that once stood on the site. Outdoor utility spaces including bin storage are located under a portico-like structure that brackets this pathway.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_0

The stone wall extends out on either side of the new property, providing a perimeter wall and sheltering a patio by a glazed ground-floor bedroom at the rear. A sliver of glass runs along the roof of this bedroom, separating the new build from the ruins.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_10

“The stone remains of a 400-year-old cottage were re-used for the new boundary wall, offering privacy and textural contrast of the traditional juxtaposing the new,” said the design team.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_6

“The new house separates from the wall with a glass slot roof, visually suggesting the house delicately ‘kisses’ the wall,” the team added.

“The new house is a defining and epoch-making change to what existed previously. Elevations are about framing, layering of materials, and solid and void.”

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_9

A combined living room, kitchen and dining area occupies the front of the ground floor, nearest the sea. Two ground-floor bedrooms and a utility room can be separated from this open-plan space by pivoting wooden doors.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_8

Floor-to-ceiling glazing slides back from the neutral-toned space onto a pale grey terrace in front of the property, and to the more secluded terrace to the rear.

Cefn-Castell-by-Stephenson-Studio_dezeen_468_7

A sliding glass screen opens to the external secluded courtyard into the plan of the living spaces. Two bedrooms have been arranged to provide closure of the plan to the private inner courtyard.

Photography is by Andrew Wall.

Source: de zeen magazine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s